Sidevisninger i alt

Anbefaling til alle danskere:

Det bedste vil være helt at undgå at komme på steder hvor der er større risiko for der er flåter, men er det ikke muligt så må man undgå at gå i nærheden af græs og krat hvor de ofte sidder og venter.

Vil man ud i skove og enge hvor de især er, så må man beskytte sig bedste muligt ved at tage lyst tøj på, der er de lidt lettere at få øje på. Vigtigt: at det er lange bukser med strømper ud over, jakke eller trøjer til håndled og kasket til håret eller tørklæde, men husk ALTID at kigge grundigt efter når I kommer hjem igen!

Flåter vil gerne sidde lidt varmt og fugtigt; ved øren, ved urremmen, ovre på ryggen og i nakke, navlen, især lyske, knæhaser, men håret skal også checkes grundigt.

Husk kæledyrene er også i stor fare, de er i stor risiko selv for at få flåter og sygdomme, men de kan også tage flåterne med hjem og man risikere at få dem i området, i haven og ikke mindst få dem med ind i sofaer el. sengen, derfor bør man bestemt ikke tage sine kæledyre med i sengen!

Når man kommer hjem er det en god ide at ryste tøjet uden for og checke at der er flåter der falder af og evt. tørretumble tøjet, hvis man har en sådan. Flåter dør i den varme, de tørrer simpelthen ud har studier vist.

Man kan få forskellige midler, men vi anbefaler at man kun bruger helt ugiftige midler for mennesker og dyr! Eksempelvis er der flere husgeråd: Malaluca (Tee træ olie) og vand; del 1 - 2 , Eukulyptus dråber skulle også kunne forebygge, evt. hvidløg til hund, kat og en' selv og der fås også en spray med Cistusrosen, som har vist sig ganske effektiv.

OBS: Er man alligevel blevet bidt: Vrid og drej ALDRIG flåten rundt, brug heller ikke negle, tryk ikke på den, smør IKKE margarine, alkohol eller forsøg at brænde den, alt dette må man ALDRIG gøre! I stedet fjernes flåten hurtigst muligt med en pinchet, tang, tråd, eller et kort - som anbringes så langt nede ved flåtens mund som muligt og man trækker forsigtigt den af med lette ryk. Bid stedet renses med antiseptisk middel eller lidt alkohol.

Sådan fjerner man en flåt med en pinchet: How to remove at Tick 

VIGTIGT: Man skal derefter holde øje med bid mærket, men især om der kommer influenza lign. symptomer, da der slet ikke behøver at komme et mærke. Der kan nemlig godt være sket en smitte alligevel!

Kommer der et rødt mærke og/eller kommer der influenza lign. symptomer inden for nogle dage til 4-6 uger, eller deromkring er det med at komme til læge! Er man på samme tid blevet bidt af mange flåter bør man søge læge med det samme, for at få en forebyggende kur, her på omkring 4-5 uger. Det er man for sikkerheds skyld begyndt på flere steder i USA, men altså også for nyeligt i Sverige og Norge hvor problemet ses at være ganske stort.

Tag flåten med til lægen: Flåten gemmes og ligges i en lufttæt beholder og tages med til lægen, så kan lægen sende den ind til SSI til nærmere undersøgelse for flere af de microorganismer som flåterne kan smitte os med.

MEN
det vigtigste er at behandlingen skal sættes i gang; Hvis der er et mærke (EM) også selvom det er mindre end de 5 cm., og/eller ved symptomer, eller flere bid på en' gang, UANSET symptomer, så SKAL der behandles så hurtigt som muligt. Kommer man i behandling tidligt med de 5 ugers behandling, er der stor nemlig stor chance for at blive helt rask igen!

VIGTIGT
for os alle sammen!: Der er INGEN grund til panik; Oplysning er hvad der skal til, så vil der komme løsninger snart også i vort sundheds og behandlingssystem i Danmark!